Architektura: Architektura sportowa / architektura sam

Nicholas Gagnon Celem projektu projektowego według architektury sam dla obiektów sportowych w Lille-Fives było stworzenie czystego i wydajnego budynku.
Wyraźnie identyfikowalny kształt płyty betonowej, która obejmuje trybunę i salę gimnastyczną, ogłasza obiekt sportowy z daleka.
Niezaprzeczalnie inspiruje go system Lords Cricket Ground Media Stand firmy Future.
To naprawdę identyfikuje budynek i ma stać się symbolem odnowienia Lille-Fives, dawnej dzielnicy przemysłowej i wrażliwej społecznie.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Wyzwaniem dla tego konkursu było połączenie boiska sportowego i sali gimnastycznej po drugiej stronie drogi, aby stworzyć jeden kompleks sportowy, bez zakłócania ruchu ulicznego.
Podnoszenie klubu i biura z ziemi rozwiązało kilka problemów:.
Nicholas Gagnon – uwalniając wąską przestrzeń dla trybun, – zakrywając je za darmo, – Podłącz dom klubowy do sali gimnastycznej po drugiej stronie ulicy, – Zawierający budynki w równej szerokości co fasadę siłowni, aby nie zablokować widoki sąsiednich obudów.
Kompletny projekt jest prowadzony przez witryny i ograniczenia programowe.
Płyta reprezentuje główny element wyposażenia, dzięki czemu widzowie mogą nadążyć za meczem osłoniętym ciepłą atmosferą.
Uwolnienie powierzchni wokół pola gry dla widzów, zwiększa także pojemność trybuny, która pojawia się w kolejnych warstwach jako naturalne wstrząsy podłogi.
Wszyscy widzowie.
przestrzenie wokół i na trybunie są wyraźnie oznaczone czerwoną skażoną fakturą betonu.
.
Nicholas Gagnon Dzięki rosnącemu klubowi House, przeglądy na stadionie i sali gimnastycznej oferowane są od promenady na szczycie trybuny, ograniczonej do 2, 55 metrów wysokości.
W związku z tym projekt powiększa wąską ulicę Parmentier, a polerowany betonowy spód klubu Club odzwierciedla odbicia światła i atmosfery stadionu w gimnazjum i na ulicy Parmentier.
.
Nicholas Gagnon Co więcej, Club House ożywia dzielnicę nocą: dzięki południowemu oknu, oświetlenie i akcja wewnętrzna przekazują beaty stadionu do dzielnicy bez potrzeby oświetlania fasad.
Płyta jest fizycznym połączeniem pomiędzy kompleksem sportowym Faucompret i Stade Ballet, co pozwala powiązać Dom Klubowy z obydwoma urządzeniami, bez wpływu na przepływy samochodów w Parmentier Street.
Architekt: sam architecture / Boris Schneider Lokalizacja: Lilles, Francja Klient: Ville de Lille Inżynier: SODEG Model: Model Maker Workshop Koszt budowy: 5M.
Zakończenie: 2014
[przypisy: polistyren ekstrudowany, służebność przejazdu, dyle gazobetonowe ]

Powiązane tematy z artykułem: dyle gazobetonowe polistyren ekstrudowany służebność przejazdu