Architektura: Centrum Doskonałości Budowy Algonquin (ACCE) / Diament Schmitt Architects & Edward J. Cuhaci And Associates Architects Inc.

Tom Arban Architekt: Diamond Schmitt Architects & Edward J.
Cuhaci And Associates Architects Inc.
Lokalizacja: Ottawa, Kanada Obszar projektu: 194 000 sqf Rok projektu: 2011 Zdjęcia: Tom Arban + 8 Diament Schmitt Architekci Budynek ma dwie odrębne strefy programowe i akustyczne.
Pierwszy ma podwójne zatoki do obróbki drewna, spawania, elektrotechniki, hydrauliki i innych zawodów, a drugi zawiera pięciokondygnacyjną wieżę z laboratoriami, salami do laptopów i biurami akademickimi skupionymi wokół atrium z 22-metrowym (72-metrowe) ) wysoka ściana biofiltra.
Obie strefy programowe są podzielone przez przestrzeń studencką z kawiarnią i pomieszczeniem gastronomicznym, dwoma miejscami do studiowania na wiszących stanowiskach, które leżą nad główną salą wejściową i salonem z tarasem.
50-milimetrowa (dwucalowa) przerwa między dwoma odrębnymi obszarami programu zapewnia brak filtrów szumowych w wieży akademickiej.
.
Tom Arban 22-metrowa żyła ścienna Biofiltra opracowana we współpracy z Nedlaw Living Walls jest ważną, zrównoważoną cechą budynku, która dąży do uzyskania platynowej oceny LEED.
Ściana oczyszcza powietrze wewnętrzne poprzez naturalną obróbkę zanieczyszczeń przenoszonych przez powietrze przez odsłonięty układ korzeniowy masy tropikalnych roślin.
Biofiltry z żywych ścian nie wytwarzają toksycznych odpadów i zmniejszają zużycie energii przez zawracanie do powietrza, zamiast czerpać powietrze z zewnątrz, które musi być ogrzewane lub chłodzone w zależności od pory roku.
Biofiltr jest podłączony bezpośrednio do obsługi powietrza w celu rozprowadzenia w całym budynku.
.
Tom Arban Podczas gdy naturalny krajobraz wyznacza formę Centrum, śmiałe linie i kolory łączą się ze sobą.
Pionowo pasiaste panele i okna narzucają ściany i są zasilane przez słoneczne parasole przeciwsłoneczne, które integrują pięć charakterystycznych zieleni, a każda jest modyfikacją zielonej palety kolorów Algonquin College.
Oglądane w ruchu zielone płetwy są postrzegane jako nieprzerwanie zmieniająca się skośna fasada.
W tym bujnym otoczeniu szkoła funkcjonuje jako żywe laboratorium.
Wbudowane czujniki rozmieszczone w całym budynku zapewniają diagnostykę budynku w czasie rzeczywistym i historyczną za pomocą ekranów LCD i unikalnej strony internetowej, umożliwiając uczniom monitorowanie temperatury, wilgotności, jakości powietrza, obciążenia strukturalnego i innych dynamicznych cech budynku.
jego codzienne operacje.
.
Tom Arban Budynek jest wyjątkowym skrzyżowaniem, w którym spotykają się studenci, wykładowcy i społeczeństwo.
ACCE definiuje strefy dla publiczności, dla interakcji publicznych / uczelni oraz do prywatnego użytku przez studentów i wykładowców.
Dzięki uznaniu darmowego dostępu dla użytkowników tranzytowych z poziomu klasy i łączących mostów, a także niezależnego i bezpiecznego systemu obiegu dla wykładowców i studentów, oba światy są skutecznie zintegrowane.
W ten sposób cel Centrum, aby inspirować i kształcić, jest możliwy bez kompromisu w zakresie bezpieczeństwa lub operacji.
Społeczeństwo ma pełny widok na handel, sklepy, eksponaty w czasie rzeczywistym, centrum zasobów, ścianę biofiltra i oświetlone niebo atrium.
[podobne: magnesy ferrytowe, Paletyzatory, wieszaki na medale ]

Powiązane tematy z artykułem: magnesy ferrytowe Paletyzatory wieszaki na medale