Budownictwo i architektura : Beyond the Viral Images: Inside MVRDV w bibliotece Tianjin Binhai z #donotsettle

#donotsettle to internetowy projekt wideo stworzony przez Wahyu Pratomo i Kris Provoost o architekturze i sposobie postrzegania przez użytkowników.
Odwiedzają budynki, nagrywają filmy i piszą rozszerzone historie w ekskluzywnej kolumnie Blogu, #donotsettle Extra.Yes, tej bibliotece.
Obrazy Biblioteki Tianjin Binhai pojawiły się wszędzie, od blogów o architekturze i wiadomościach, aż po media społecznościowe.
Musieliśmy go zobaczyć i pokazać, jaka przestrzeń jest naprawdę podobna.
Tak więc, połączyliśmy siły z MVRDV, który wysłał nas do Tianjin, aby zobaczyć go blisko.
Biblioteka Tianian Binhai, zaprojektowana przez MVRDV, jest częścią większego planu głównego dla nowego Centrum Kultury Binhai (zaplanowanego przez GMP w Niemczech).
Budynek odniósł fenomenalny sukces w mediach społecznościowych docierających do wszystkich zakątków świata.
Od czasu otwarcia liczba odwiedzających stale rośnie, a wiele z nich pochodzi z dala od Tianjin.
Jest to biblioteka jako punkt docelowy, na nowo zdefiniowana.
+ 8 Od wschodu do zachodu słońca nigdy nie było pustej chwili.
Odwiedzający ustawiają się przy drzwiach wejściowych, niecierpliwie czekając, aż zajrzą do środka.
Ze swoimi smartfonami w ręku odwiedzający przechodzą przez drzwi z radosnymi reakcjami – prawie czuje się jak Disneyland.
Ten entuzjazm z pewnością sprowadził duszę do budynku.
Fakt, że biblioteka znajduje się w odległości 50 kilometrów od centrum Tianjin, w obszarze wciąż w dużej mierze opracowywanym, czyni go jeszcze bardziej fascynującym.
Spotkaliśmy odwiedzających, którzy przybyli aż z Pekinu (ponad 150 kilometrów od Tianjin Binhai) lub nawet z innych chińskich miast, aby zobaczyć ten budynek na własne oczy.
Ta biblioteka zaprojektowana przez MVRDV po prostu nie może być postrzegana jako.
Po prostu.
biblioteka już.
Jest to atrakcja, przestrzeń publiczna i cel turystyczny.
Czy to może być pierwszy tego typu.
Teraz zanurzmy się w fale książek.
Budynek składa się z dwóch różnych części: po pierwsze jest główne atrium, przyciągająca wzrok przestrzeń, w której odbywa się działalność społeczna; Nazwaliśmy to.
Jaskinia..
Drugi to zbiór czytelni i funkcji wspierających otaczających i bezpośrednio połączonych z Jaskinią.
Dzięki tym przestrzeniom jest to w pewnym sensie tradycyjna biblioteka.
.
Ossip van Duivenbode A Sea Of Books Po wejściu, oczywistymi poszukiwaczami uwagi są nieskończone, przepływające półki z książkami.
Sama przestrzeń jest trudna do zdefiniowania.
Schody wpadają w ściany, które bezbłędnie obracają się w suficie.
Ścisłe rozróżnienia między podłogą, ścianą i sufitem znikają.
Jest to przede wszystkim przestrzeń nieformalna, która stanowi silny kontrast w stosunku do innych, bardziej tradycyjnych bibliotek.
Ludzie rozsiadają się po całym obszarze, robiąc własne śledztwo w przestrzeni, którą widzieli tylko na zdjęciach, i przechwytują obfite zdjęcia swoich własnych zakamarków, a także samych siebie.
Regały i półki na książki oferują idealne miejsce na odpoczynek, wspomnienie i obserwowanie gości.
Gdy strażnicy robią nadgodziny, by powstrzymać dzieci przed pełzaniem po schodach, przepłyniemy przez przestrzeń obserwując ludzi świetnie się bawiących.
Rozmawiając z dyrektorem biblioteki, jest dumny, że ten słynny już budynek może być zarządzany.
Pokazuje nam swoje ulubione miejsca i nawet po kilku tygodniach otwierania widzimy, jak robi zdjęcia, dodając do swojej prawdopodobnie obszernej biblioteki zdjęć.
W weekend, jak zauważa, linia na zewnątrz budynku ma 200 metrów długości.
Kto powiedział, że biblioteki i książki ogólnie są nudne.
Światło słoneczne jest kluczowym elementem w projekcie.
Dopuszcza się go poprzez otwór nad kulą i duże przezroczyste powierzchnie na wschód i zachód od budynku.
Centralny korytarz słoneczny daje dramatyczny efekt zaćmienia ze względu na sferyczny kształt widowni, podczas gdy otwory na wschód i na zachód nadają budynkowi połączenie odpowiednio z parkiem i patio.
.
Ossip van Duivenbode An (Un) Traditional LibraryMeanwhile, tradycyjna biblioteka jest obecna w innych częściach budynku.
Czytelnie są zróżnicowane w zależności od potrzeb i wymagań (m.in.
pokoje audiowizualne, pomieszczenia IT, biblioteka dla dzieci i czytelnie czasopism).
Pokoje są oddalone od dużego atrium i kuli, nie tracąc tak ważnego połączenia.
Na niższych piętrach pokoje oferują bezpośrednie połączenie, wsuwając się w wszechobecne schody.
Na górnych piętrach znajduje się wizualne połączenie przez świetlik, który daje interesujące punkty widokowe i wraca do głównej przestrzeni atrium.
Kula w centrum jaskini czuje się przestrzennie zintegrowana z falistą formą schodów i sufitu.
Biała powierzchnia kuli wypełniona jest diodami LED, które wyświetlają różne obrazy i animacje we wszystkich kierunkach.
Wewnątrz znajduje się sferyczne audytorium dające ciekawe efekty dźwiękowe ze względu na swój kształt.
.
Ossip van Duivenbode A Social Space ForemostObecnie, górne półki
[hasła pokrewne: kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania, dom w stylu kanadyjskim, pozwolenie na budowę koszt ]

Powiązane tematy z artykułem: dom w stylu kanadyjskim kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania pozwolenie na budowę koszt