Kącik architekta – Urban Umbrella / Young-Hwan Choi

Zmęczony bieganiem pod prowizorycznym nieprzyjemnym rusztowaniem unoszącym się nad ulicami Manhattanu.
W 2009 r.
Bloomberg uruchomił projekt interwencji w zakresie projektowania urbanistycznego, w którym projektanci wezmą udział w nowym, świeżym chodniku .
aby zastąpić obskurnych poprzedników.
Uprawniony urbanSHED, międzynarodowy konkurs na projekt, stanowił wyzwanie dla uczestników do opracowania trwałego i ekonomicznego prototypu, który miałby być stosowany na nowojorskich liniach chodników o wartości ponad 000 000 metrów.
Prototyp taki musi spełniać lub przewyższać aktualne wymogi i przepisy bezpieczeństwa obowiązujące w Mieście oraz poprawiać parametry techniczne i konstrukcyjne.
Zwycięska budka została zaprojektowana przez Young-Hwan Choi, studenta z University of Pennsylvania.
Szopa jest pierwszym projektem, który zostanie zatwierdzony w ramach City Buildings Bulletin 2011 i wkrótce zostanie zainstalowany na Dolnym Manhattanie! Więcej o projekcie po przerwie.
Koncepcja projektu Urban Umbrella jest silnie zakorzeniona w zapewnieniu estetycznego wyglądu dla przechodzących.
Zbudowany w 85% z materiałów pochodzących z recyklingu, stalowa budka o dużej wytrzymałości 50ksi ma ładowność 300 funtów na stopę kwadratową, która bezpiecznie chroni ludzi przed spadającymi odpadami.
Dodatkowo, konstrukcja wytrzymuje obciążenie poziome równe 2% obciążenia pionowego i eliminuje poprzeczne usztywnienie, które wizualnie zasłania parterowe witryny sklepowe i wejścia do budynków.
Lekka konstrukcja tworzy atrakcyjne środowisko chodnika, które zwiększa widoczność dla właściwości.
Dodatkowo, szopka ma opcję przezroczystych paneli nad głową, które transmitują padające światło z otoczenia na chodnik.
Te.
cale poliwęglanowe panele zostały przetestowane, aby wytrzymać ciężar ładunku 300 funtów i równoważną energię uderzenia standardowej ceglanej cegły murowej opadającej na 300 stóp.
Oprawa oświetleniowa LED osiągnie pełną stopę świecy na metr kwadratowy wymaganą przez NYC Building Code.
Projekt jest zaprojektowany jako elastyczny system, w którym można uzyskać różne połączenia komponentów, aby dopasować je do różnych potrzeb placów budowy.
W rzeczywistości regulowane nóżki mogą się obracać i wysuwać w celu dostosowania do zmian nachylenia chodnika, eliminując potrzebę stosowania podkładek drewnianych.
[patrz też: pozwolenie na budowę koszt, kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania, dyle gazobetonowe ]

Powiązane tematy z artykułem: dyle gazobetonowe kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania pozwolenie na budowę koszt