Ze swiata architektury – Propozycja konkursowa na rozbudowę Rigshospital / COWI, WHITE Arkitekter, DEVE Architecture, LAND + Landskabsarkitekter, Lyngkilde

Rigshospital jest dobrze zdefiniowany przez F.
lledparken i Amorparken na jego granicach, a ze względu na te obszary parkowe, kampus szpitala emanuje wyjątkowym.
zielonym.
potencjał.
Budynki służą jako pośrednik między gęstą tkanką miejską na Blegdamsvej i otwartymi obszarami przyrodniczymi na północ od tego miejsca.
Te wzajemne powiązania silnie wpłynęły na koncepcję i formę tego schematu przez zespół COWI, WHITE Arkitekter, DEVE Architecture, LAND + Landskabsarkitekter i Lyngkilde, prowadząc do tego, co może ostatecznie stać się szpitalem położonym w bujnym, zielonym, naturalnym otoczeniu w tętniącym życiem centrum miasta z Kopenhagi.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Ważne jest, aby szpital obejmował naturalny i leczniczy charakter okolicznych parków, ale także, że nowy dodatek do The Rigshospital odnosi się również do zbudowanego kontekstu w odpowiednim posiadłości.
Dobra rozbudowa szpitala musi funkcjonować płynnie i sprawnie z istniejącymi obiektami i powinna być dostępna ze wszystkich stron.
Skala, ruch drogowy i materiały to obawy, które dotyczą również sąsiednich budynków, z których niektóre obejmują sklepy, biura, szkoły i mieszkania.
Dwa główne ośrodki rozwoju szpitala oferują kilka specjalnych wyzwań, które wymagają szczególnie niekonwencjonalnych podejść.
Największe miejsce do rozbudowy w nowym kampusie znajduje się na rogu, gdzie spotykają się park i miasto, i istnieją inne punkty, w których dostęp i obieg stają się kluczowe.
W tym schemacie mamy nadzieję spełnić każde wymaganie, a jednocześnie wprowadzić naturę w cały obszar, pomagając The Rigshospital stać się wygodnym, zdrowym i zrównoważonym środowiskiem.
wnętrze Wierzymy, że The Rigshospital odegra bardzo istotną rolę w rozwoju N rre Health and Sciences Campus.
Rozbudowa szpitala zapewni cenną przestrzeń i udogodnienia dla edukacji przyszłych lekarzy w Danii, a zastrzyk natury na całym obszarze znacznie przyczyni się do środowiska, w którym ludzie się uczą, goją i odzyskują zdrowie.
Aby osiągnąć te dwa cele jednocześnie, punkty, w których nakładają się funkcje, są kształtowane ze szczególną starannością.
audytorium Wizją projektu jest umożliwienie funkcjonowania placówek badawczych i edukacyjnych równolegle z nowymi przestrzeniami parku, tworząc otwarte i przejrzyste spojrzenie na nasze uniwersytety, jednocześnie zapewniając wygodne i wydajne środowisko nauki.
Poziom terenu kampusu Rigshospital stanie się przedłużeniem otaczających go parków, a określone punkty społeczne i edukacyjne zostaną utworzone w punktach wokół parku, w których nowe budynki mogą się dotknąć.
centrum Powierzchnia budynku jest mocno ograniczona na największym placu budowy, ponieważ istniejące skrzydło radiologiczne działające pod ziemią musi zostać zachowane.
Większość ogromnej masy tej części szpitala musi ominąć część istniejącego wydziału radiologii, nie wydawając się tak ogromna, że dominuje w bardziej regularnym kontekście sąsiedztwa.
plan terenu 01 Ponieważ zdecydowaliśmy się na wprowadzenie parku na miejsce, konieczność podniesienia budynków w rzeczywistości sprawia, że ten gest jest jeszcze potężniejszy.
Zielone obszary, które wpływają do kampusu szpitala, pomagają stworzyć relaksujące i lecznicze naturalne obszary dla pacjentów i personelu, zacierając granicę między instytucją a rekreacją.
plan miejsc 02 Nowe budynki zapewniają otwarte i zachęcające punkty wejścia, ale główne masy nowych budynków również promują otwartość.
Zamiast być zamkniętymi blokami dziedzińca, różne skrzydła otwierają się na park i miasto, pozwalając na światło i widoki dla pacjentów, którzy zajmują wyższe poziomy.
Idea otwartych i zielonych przestrzeni jest stosowana do wielu innych obiektów w ramach rozbudowy nowego kampusu i pomoże uczynić cały szpital bardzo pozytywnym i zielonym środowiskiem dla pacjentów, personelu, studentów, lekarzy i gości.
elewacja 01 Chociaż istnieją punkty, w których budynek ten dotyka ziemi i posiada obiekty edukacyjne, główna masa tego budynku jest podniesiona o jeden poziom ponad ziemią.
Istnieje również ogromna warstwa techniczna schowana w strukturze mostu kratownicowego, która obejmuje nowo ustanowiony poziom parku, a funkcje przedoperacyjne, pooperacyjne i chirurgiczne zajmują dwa kolejne piętra.
elewacja 02 Sypialnie i pomieszczenia do obróbki uważa się za pomieszczenia prywatne.
Z powodu tej względnej podatności obszary te są unoszone kilka pięter nad poziomem gruntu, na szczycie poziomów operacyjnych.
Zapewnia to również, że osoby, które muszą spędzić dłuższy okres czasu w szpitalu, mają dostęp do dużej ilości światła słonecznego i że ich pokoje będą wyglądały głównie w kierunku gęstej, spokojnej warstwy drzew i liści.
Poziomy pacjentów mają cieńszy przekrój niż poziomy operacyjne poniżej.
Th
[hasła pokrewne: słupki odgradzające, Paletyzatory, donepezil ]

Powiązane tematy z artykułem: donepezil Paletyzatory słupki odgradzające